communicatie 26

Hoe bouw je aan een beeldbank voor jouw bedrijf

Als marketing medewerker kan je de beeldbank van het bedrijf op verschillende manieren opbouwen en bijhouden:

 1. Maak gebruik van professionele fotografen: Door samen te werken met professionele fotografen kan je mooie en professioneel ogende afbeeldingen verkrijgen die je kunt gebruiken voor de marketing van het bedrijf.
 2. Maak gebruik van stockfoto’s: Er zijn verschillende websites waar je stockfoto’s kunt kopen of licenties kunt verkrijgen voor het gebruik van afbeeldingen. Dit is een gemakkelijke manier om aan nieuwe afbeeldingen te komen voor je beeldbank.
 3. Maak gebruik van eigen foto’s: Zorg ervoor dat je regelmatig foto’s maakt van het bedrijf, het team en de producten of diensten die je aanbiedt. Zo kan je de beeldbank continu aanvullen met nieuwe afbeeldingen.
 4. Organiseer de beeldbank: Zorg ervoor dat de afbeeldingen in de beeldbank goed georganiseerd zijn, zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden en gebruiken. Je kan bijvoorbeeld afbeeldingen taggen of ze in mappen op categorieën indelen.

Om de beeldbank te gebruiken om het bedrijf zichtbaar te maken en het image te versterken, kan je de afbeeldingen gebruiken op de website van het bedrijf, in social media-posts, in advertenties en in andere marketingmateriaal. Zo kan je een positief en professioneel imago creëren voor het bedrijf en het onderscheiden van de concurrentie.

2023 bedrijfsfotografie y25

Wat voor soort fotografie heeft een bedrijf nodig?

Het soort fotografie dat een bedrijf nodig heeft, hangt af van de doelen en behoeften van het bedrijf. Sommige voorbeelden van fotografie die bedrijven kunnen gebruiken zijn:

 • Productfotografie: Foto’s van producten of diensten die het bedrijf aanbiedt, die gebruikt kunnen worden op de website, in social media-posts en in advertenties.
 • Teamfotografie: Foto’s van het team van het bedrijf, die gebruikt kunnen worden op de website, in social media-posts en in andere marketingmateriaal om het imago van het bedrijf te versterken.
 • Bedrijfsfotografie: Foto’s van het bedrijf, de werkplek en de processen die gebruikt kunnen worden om het imago van het bedrijf te versterken en de transparantie van het bedrijf te tonen.
 • Evenementfotografie: Foto’s van evenementen die het bedrijf organiseert of bijwoont, die gebruikt kunnen worden op de website, in social media-posts en in andere marketingmateriaal.
 • Stockfotografie: Foto’s die gekocht of gebruikt kunnen worden voor marketingdoeleinden, zoals afbeeldingen op de website of in advertenties.

Het is belangrijk om te overwegen wat het doel is van de fotografie en welke afbeeldingen het beste aansluiten bij de behoeften van het bedrijf. Dit zal helpen om te bepalen welk soort fotografie nodig is.

2023 bedrijfsfotografie hs27

Hoe brief je een fotograaf?

Er zijn een aantal belangrijke punten om te overwegen bij het briefen van een fotograaf voor het maken van foto’s voor je bedrijf:

 1. Stel duidelijke doelen: Maak duidelijk wat het doel is van de foto’s en hoe ze gebruikt zullen worden. Dit kan helpen om de fotograaf te laten begrijpen wat je verwacht en hoe de foto’s bijdragen aan de doelen van het bedrijf.
 2. Geef aan wat je zoekt: Geef aan wat voor soort foto’s je zoekt, zoals productfoto’s, teamfoto’s, bedrijfsfoto’s of evenementfoto’s. Zo kan de fotograaf beter begrijpen wat je verwacht en wat voor soort afbeeldingen je nodig hebt.
 3. Geef aan wat je budget is: Laat de fotograaf weten wat je budget is, zodat hij of zij kan bepalen of ze in staat zijn om aan je wensen te voldoen en wat de kosten zullen zijn.
 4. Geef aan wat je timeline is: Geef aan wanneer je de foto’s nodig hebt en hoe snel je ze wilt ontvangen, zodat de fotograaf kan bepalen of hij of zij in staat is om aan je tijdlijn te voldoen.
 5. Geef aan wat je stijl is: Laat de fotograaf weten wat voor stijl je zoekt, zoals professioneel, speels, kunstzinnig of documentair. Dit kan helpen om de fotograaf te laten begrijpen wat voor soort afbeeldingen je wilt.
 6. Geef aan wat je verwachtingen zijn: Geef aan wat je verwachtingen zijn met betrekking tot het aantal afbeeldingen, de resolutie, de bestandsformaten en eventuele bijbehorende rechten. Zo kan de fotograaf duidelijk begrijpen wat je verwacht.
 7. Vraag om referenties: Vraag de fotograaf om referenties van andere bedrijven of opdrachten waarvoor hij of zij gewerkt heeft, zodat je een idee kunt krijgen van de kwaliteit van het werk van de fotograaf.

Door duidelijk te communiceren wat je verwacht en wat je doelen zijn, kan je helpen om ervoor te zorgen dat de fotograaf de foto’s kan maken die aansluiten bij je behoeften en wensen.

2023 bedrijfsfotografie q17