zakelijk portret c10

De juiste achtergrond voor zakelijke portretten

Het effect

De achtergrond voor een zakelijk portret kan invloed hebben op de uitstraling van de persoon op het foto. Een professioneel uitziende achtergrond kan bijvoorbeeld de indruk wekken dat de persoon op de foto betrouwbaar en succesvol is. Aan de andere kant kan een rommelige of afleidende achtergrond de aandacht afleiden van de persoon op de foto en de indruk wekken dat ze minder professioneel zijn.

formeel zakelijk portret

Het is daarom belangrijk om de achtergrond van een zakelijk portret zorgvuldig te kiezen. Een neutrale achtergrond, zoals een wit of grijs scherm, kan een goede keuze zijn omdat deze de aandacht op de persoon op de foto vestigt zonder afleidend te zijn. Als een foto op locatie wordt gemaakt, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de achtergrond netjes en professioneel oogt. Het maakt natuurlijk wel uit of de geportretteerde een jurist is of een automonteur. Bij die laatste mag het wat rommeliger zijn. Een extreem nette werkbank zou ik met argwaan bekijken.

In het algemeen kan het effect van de achtergrond op een zakelijk portret dus de indruk van de persoon op de foto beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om een achtergrond te kiezen die professioneel en passend is voor de context van de foto.

De verschillende achtergronden voor zakelijke portretten

Er zijn verschillende soorten achtergronden die gebruikt kunnen worden voor zakelijke portretten. Hieronder zijn enkele voorbeelden:

 1. Neutrale achtergrond: Zoals eerder vermeld, kan een neutrale achtergrond, zoals een wit of grijs scherm, een goede keuze zijn voor zakelijke portretten omdat deze de aandacht op de persoon op de foto vestigt zonder afleidend te zijn.
 2. Natuurlijke achtergrond: Een achtergrond met natuurlijke elementen, zoals bomen of bloemen, kan een aangename en professionele uitstraling geven.
 3. Achtergrond op locatie: Als een foto op locatie wordt gemaakt, kan de achtergrond van het gebouw of de omgeving waar de foto wordt gemaakt, worden gebruikt. Dit is mijn persoonlijke favoriet. De achtergrond verteld heel veel over een persoon. Ondanks dat het misschien onscherp is en maar 30% van het beeld vult, het is een enorme bron van informatie.
 4. Virtuele achtergrond: Met behulp van Photoshop is het mogelijk om een virtuele achtergrond te gebruiken voor zakelijke portretten. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een bepaalde sfeer of stijl wilt creëren zonder dat je daadwerkelijk naar een specifieke locatie hoeft te gaan.

In het algemeen zijn de keuze van de achtergrond en de sfeer die je wilt creëren afhankelijk van de context van de foto en wat je wilt uitstralen met het portret. Het is daarom belangrijk om de achtergrond zorgvuldig te kiezen en te overwegen wat het beste past bij de persoon op de foto en de boodschap die je wilt overbrengen.

->Bekijk hier alle verschillende voorbeelden <-

De voor- en nadelen van een neutrale achtergrond

team 3 2

Er zijn zowel voor- als nadelen aan het gebruik van een neutrale achtergrond voor een zakelijk portret. Hieronder zijn enkele punten om rekening mee te houden:

Voordelen:

 • Een neutrale achtergrond vestigt de aandacht op de persoon op de foto en kan de indruk wekken dat de persoon professioneel en betrouwbaar is.
 • Een neutrale achtergrond is minder afleidend dan een drukke of opvallende achtergrond, waardoor de persoon op de foto beter uitkomt.
 • Een neutrale achtergrond is vaak makkelijker te gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals het plaatsen van het portret op een website of het afdrukken van flyers.

Nadelen:

 • Een neutrale achtergrond kan saai of niet opvallend zijn en kan de foto minder interessant maken.
 • Een neutrale achtergrond kan ook te algemeen en anoniem ogen en kan de persoonlijkheid van de persoon op de foto niet benadrukken.
 • Als de persoon op de foto zich niet op zijn gemak voelt voor een neutrale achtergrond, kan dit leiden tot een onnatuurlijke of ongemakkelijke pose.

In het algemeen hangt het van de context van de foto en wat je wilt uitstralen met het portret af of een neutrale achtergrond een goede keuze is. Het is belangrijk om te overwegen wat het beste past bij de persoon op de foto en de boodschap die je wilt overbrengen.

Het effect van een donkere achtergrond, zoals donkergrijs of donkerblauw, op een zakelijk portret

zakelijkportret egaal 087

Een donkere achtergrond, zoals donkergrijs of donkerblauw, kan een professionele en serieuze uitstraling geven aan een zakelijk portret. Donkere kleuren worden vaak geassocieerd met autoriteit en vertrouwen, wat kan helpen om de indruk te wekken dat de persoon op de foto betrouwbaar en professioneel is.

Een donkere achtergrond kan ook helpen om de aandacht te vestigen op de persoon op de foto en kan de foto visueel interessanter maken. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de persoon op de foto duidelijk zichtbaar is en dat de achtergrond niet te afleidend is. Als de achtergrond te donker is, kan dit ervoor zorgen dat de persoon op de foto onscherp of onduidelijk wordt.

Het effect van een donkere achtergrond op een zakelijk portret hangt ook af van de context van de foto en wat je wilt uitstralen met het portret. Bepaalde sferen en stijlen kunnen beter passen bij een donkere achtergrond dan andere. Het is daarom belangrijk om te overwegen wat het beste past bij de persoon op de foto en de boodschap die je wilt overbrengen.

Wat doet een lichte achtergrond, zoals wit of licht grijs voor een zakelijk portret?

Een lichte achtergrond, zoals wit of licht grijs, kan een frisse en professionele uitstraling geven aan een zakelijk portret. Lichte kleuren worden vaak geassocieerd met eerlijkheid en transparantie, wat kan helpen om de indruk te wekken dat de persoon op de foto betrouwbaar en professioneel is.

Een lichte achtergrond kan ook helpen om de aandacht te vestigen op de persoon op de foto en kan de foto visueel interessanter maken. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de persoon op de foto duidelijk zichtbaar is en dat de achtergrond niet te afleidend is. Als de achtergrond te licht is, kan dit ervoor zorgen dat de persoon op de foto onscherp of onduidelijk wordt.

Het effect van een lichte achtergrond op een zakelijk portret hangt ook af van de context van de foto en wat je wilt uitstralen met het portret. Bepaalde sferen en stijlen kunnen beter passen bij een lichte achtergrond dan andere. Het is daarom belangrijk om te overwegen wat het beste past bij de persoon op de foto en de boodschap die je wilt overbrengen.

De voor- en nadelen van een Virtuele Achtergrond voor een zakelijk portret

Een virtuele achtergrond is een digitale achtergrond die kan worden gebruikt in plaats van een fysieke achtergrond tijdens het maken van een foto of videocall. Hieronder zijn enkele voor- en nadelen van het gebruik van een virtuele achtergrond voor een zakelijk portret:

Voordelen:

 • Een virtuele achtergrond geeft je de flexibiliteit om elke gewenste achtergrond te kiezen zonder dat je daadwerkelijk naar een bepaalde locatie hoeft te gaan.
 • Een virtuele achtergrond kan handig zijn als je een bepaalde sfeer of stijl wilt creëren zonder dat je afhankelijk bent van de fysieke omgeving waarin je je bevindt.
 • Een virtuele achtergrond kan ook handig zijn als je op afstand werkt en niet wilt dat je huis of kantoor op de foto verschijnt.

Nadelen:

 • Een virtuele achtergrond kan minder realistisch ogen dan een fysieke achtergrond, vooral als de kwaliteit van de achtergrond niet goed is.
 • Het kan moeilijker zijn om een virtuele achtergrond te gebruiken als je geen toegang hebt tot speciale software of hardware.
 • Een virtuele achtergrond kan ook afleidend zijn als deze te druk of opvallend is.

In het algemeen hangt het ervan af wat je wilt bereiken met het portret of een virtuele achtergrond een goede keuze is. Het is belangrijk om te overwegen wat het beste past bij de persoon op de foto en de boodschap die je wilt overbrengen.

Hoe kan je de steunkleur van de huisstijl gebruiken als achtergrond van je zakelijk portret? Hoe komt dat over om de bedrijfswebsite en op sociale media als Linkedin?

zakelijk portret c23

Als je de steunkleur van de huisstijl wilt gebruiken als achtergrond voor je zakelijk portret, kun je een achtergrond maken of kiezen die deze kleur heeft. Dit kan een fysieke achtergrond zijn, zoals een stuk stof of papier in de juiste kleur, of een virtuele achtergrond die je kunt gebruiken met behulp van speciale software.

Het gebruik van de steunkleur van de huisstijl als achtergrond van een zakelijk portret kan een professionele en consistente uitstraling geven als het portret wordt gebruikt op de bedrijfswebsite en op sociale media, zoals LinkedIn. Het kan ook helpen om het merkidentiteit van het bedrijf te versterken en herkenbaarheid te creëren.

Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de achtergrond niet te druk of afleidend is en dat de persoon op de foto duidelijk zichtbaar is. Het is ook aan te raden om ervoor te zorgen dat de achtergrond past bij de context van de foto en wat je wilt uitstralen met het portret. Als de achtergrond bijvoorbeeld te opvallend is, kan dit de aandacht afleiden van de persoon op de foto en de indruk wekken dat ze minder professioneel zijn.

Welk of geen visagie voor de fotoshoot?

Het is aan te raden om visagie te gebruiken voor een fotoshoot voor zakelijke portretten, omdat een professionele visagist kan bijdragen aan het uiteindelijke resultaat van de foto’s. Visagisten kunnen ervoor zorgen dat het zakelijke karakter van de foto’s wordt versterkt, accenten leggen bij zowel mannen als vrouwen, touch-ups doen, concealer onder de ogen aanbrengen en oogmake-up, rouge en lipstick bijwerken. Als je gewend bent om make-up te dragen, raden we aan om dit ook te doen voor deze dag.