Michelin sterrenrestaurant De Moerbei

Den Haag bedrijf

Een kijkje achter de schermen van een toprestaurant

Bedrijfsfotograaf Rogier Chang neemt zijn camera mee naar restaurant De Moerbei in het mooie dorpje Warmond. Hij maakt er een fotoreportage voor de nieuwe website van deze eetgelegenheid.

Een goede bedrijfsreportage gaat verder dan alleen de ‘skills’ van een fotograaf. Chang vindt het belangrijk om te weten wie en wat hij op de foto zet. Wat zijn de drijfveren? Hoe denken zijn klanten over hun bedrijf en wat is voor henzelf belangrijk om te tonen aan de buitenwereld? Tijdens de fotosessie neemt Chang daarom de tijd om in gesprek te gaan met zijn klanten. Deze keer schuift hij aan bij Hans en Anjo de Bont, chef kok en gastvrouw van restaurant de Moerbei.

Keihard werken

Het echtpaar de Bont kent elkaar al 32 jaar. Anjo liep stage in een restaurant waar Hans werkte als kok, van het een kwam het ander. Beiden deden ervaring op in verschillende toprestaurants. Ze voelden daar de stress die werken in een ‘Michelin restaurant’ met zich meebrengt. “Dat was 14 uur per dag keihard werken.”

Goed en lekker eten

Op een dag besloot het echtpaar om voor zichzelf te beginnen. Een goede maaltijd bereiden, zonder de druk van een Michelin ster, dat was het credo. Restaurant de Moerbei moest vooral een goed restaurant worden. “Waar je gewoon lekker kunt eten. Herkenbare gerechten met pure smaken”, aldus chef kok Hans de Bont die in zijn keuken de leiding geeft aan een groep jonge koks.

Michelin ster

Het liep echter anders. In 2008 kreeg De Moerbei bezoek van een ‘spion’ van Michelin en op 19 november van dat jaar was de bekroning met een ster het resultaat. Dat feit had direct invloed op de klandizie. “We zagen de omzet met 40% stijgen”, merkt Hans de Bont op. Anjo de Bont vult aan: “Maar het betekende ook dat we extra personeel moesten aannemen. Dat is overigens vrij makkelijk want iedereen wil in zo’n restaurant werken.”

Wijnmeester

Anjo de Bont is een van de 30 wijnmeesters van Nederland. Deze officiĆ«le titel geeft aan dat zij over een uitgebreide kennis beschikt als het gaat om wijn- en spijscombinaties. Wijnproeven betekent voor de gastvrouw van het restaurant dan ook direct vooruitdenken aan de mogelijke combinaties met een gerecht. In de reeks foto’s die Chang in restaurant De Moerbei maakte, ontbreekt de rustieke wijnkelder met daarin een ruime collectie wijnen uiteraard niet.

[ngg src=”galleries” ids=”9″ display=”basic_thumbnail”]