Cleantan is een unieke nieuwe leerlooitechnologie

Den Haag bedrijf

Cleantan is een unieke nieuwe leerlooitechnologie die in Duitsland ontwikkeld is. Men wilde deze techniek op een bijzondere en treffende manier in beeld brengen door het gebruik van donker en licht op de wijze van clair-obscur. Fotograaf Rogier Chang is expert in deze techniek en werd speciaal gevraagd twee dagen naar Duitsland te komen om zo de  Cleantan bedrijfsreportage te fotograferen.

Cleantan

Het looien van leer is een eeuwenoude ambacht. Bij leerlooien wordt van de huid van dieren leer gemaakt voor kleding, schoenen of andere toepassingen. Het looien zorgt ervoor dat de eiwitten in het leer onoplosbaar worden en daardoor kan het leer vervolgens verder worden verwerkt. Bij leerlooien wordt doorgaans gebruikt gemaakt van veel chemische hulpstoffen en het proces is daardoor zowel voor medewerkers als voor het milieu nogal belastend. Het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer ontwikkelde onlangs een unieke, nieuw looitechnologie: Cleantean. Cleantan produceert een hoge kwaliteit leder zonder chroomhoudend afvalwater achter te laten. Het Cleantan proces gebruikt 70% minder chemicaliën en is vijf keer sneller dan de traditionele leerlooimethodes. Cleantan spaart hierdoor zowel het milieu als de kosten.

Clair-obscur

Chiaroscuro in het Italiaans, Hell-Dunkel in het Duits en in Frankrijk noemen ze het Claire Obscure. Allemaal verschillende benamingen voor een techniek die zijn oorsprong vindt in de schilderkunst waarbij de licht-donkercontrasten sterker in beeld worden gebracht dan dat ze in werkelijkheid zijn. De achtergrond is donker en de voorgrond is licht. Dit zorgt voor een heel bijzonder effect waarmee driedimensionale vormen een extra accent krijgen. De techniek is ontstaan in de renaissance, bekende schilders als Rembrandt en Caravaggio werkten ermee. Alhoewel schilderijen in clair-obscur op het eerste gezicht realistisch lijken te zijn, is het tegendeel meestal waar. De schilder gebruikt het contrast tussen licht en donker om de lichte onderdelen van het beeld te benadrukken, en waarbij de donkere schaduwen naar de achtergrond verdwijnen.

Clair-obscur en bedrijfsreportage

Waar een schilder clair-obscur redelijk eenvoudig in zijn werken kan toepassen (hij bepaalt tenslotte zelf het licht en de schaduwen) is clair-obscur in de fotografie een vak apart. Het vraagt om een gedegen kennis en veel ervaring van de fotograaf, want het beeld moet op precies de juiste manieren worden uitgelicht. Tegenwoordig kan de nabewerking daarbij natuurlijk helpen, maar ook daarbij moet een fotograaf wel precies weten waar hij mee bezig is, om te voorkomen dat een foto in clair-obscur er vreemd, bewerkt of onrealistisch uitziet. Rogier Chang is expert in fotografie in clair-obscur en werd daarom door Cleantan gevraagd naar Duitsland te komen om zo het leerlooi-proces op een bijzondere manier in beeld te brengen. Het resultaat is terug te zien op de website van Cleantan. Chang licht (letterlijk) delen van het looiproces uit door te spelen met licht en donker. Dit zorgt op de foto’s voor een prachtig, bijna dramatisch effect, zonder overdreven te zijn. Clair-obscur is daarmee bij uitstek geschikt voor bedrijfsfotografie, zeker ook voor processen die normaliter lastig op een mooie manier in beeld te brengen zijn. Wellicht is clair-obscur ook voor uw bedrijfsfotografie interessant? Aarzel niet contact op te nemen met Rogier Chang, hij kan u in alle aspecten adviseren om zo samen te bepalen wat voor uw bedrijf de juiste manier van fotograferen is.