Sieraden ontwerpster Liesbeth Busman

Den Haag bedrijf

Liesbet Busman sieraden: natuurlijk mooi

Liesbet Busman rondde in 2003 haar opleiding tot meestergoudsmid aan de Vakschool voor Edelsmeden in Amsterdam en Schoonhoven af. Sinds 2015 ontwerpt en smeedt ze in De Salon, haar eigen ontwerpatelier in een Rijksmonument in Den Haag.

Vanzelfsprekende schoonheid

Als edelsmid werkt Liesbet zoals ze het zelf omschrijft op het snijvlak van beeldend denken, vormgeving en het ambachtelijke edelsmeden. Verrassend daarbij is haar visie dat iets vaak onbedoeld mooi blijkt te zijn juist als je het niet mooi probeert te maken. In haar werk zoekt ze dan ook voortdurend naar de vanzelfsprekende schoonheid zoals die bijvoorbeeld ook in de natuur terug is te vinden.

Natuurlijk weergeven

Graag laat ze zich als ze bezig is in haar ontwerpatelier bijvoorbeeld inspireren door de groeiwijze van planten en andere organismen. Haar observaties op dit vlak verwerkt ze onder meer in haar ‘koralen’ sieraden, die ze vervaardigt met modellen van was. Ze streeft hierbij niet naar een kopie van de natuur, maar naar een natuurlijke manier van weergeven. Dezelfde visie spreekt uit haar ‘takjesringen’, haar ‘wood rings’ en haar ‘frozen crystals’-sieraden.

Een ander centraal thema in Liesbets werk is ‘waardeloos spelen met waarde’. Zo kopieert ze derdegeneratiekopie├źn van Cartierachtige ringen tot zwartgeblakerde eigentijdse archeologische vondsten – die hun zilveren innerlijk verbergen onder hun zwarte, verweerde uiterlijk.

Magische kunstvorm

Liesbet heeft een zich steeds verder uitbreidende collectie trouw- en verlovingsringen in diverse stijlen. Ambachtelijk, handgemaakt en uniek zijn deze sieraden de ultieme reflectie van de liefde waar ze symbool voor staan. Indien gewenst maakt ze ook trouwringen (en andere sieraden) volgens eigen ontwerp, bijvoorbeeld op basis van een voorwerp dat de opdrachtgever inspireert.

Als meestergoudsmid ziet Liesbeth sieraden als ‘registratiemiddel van levens, geliefden, emoties en generaties’ – en al haar ontwerpen ademen haar grenzeloze fascinatie voor de magie van deze kunstvorm.