Gebroeders de Wolf

Den Haag bedrijf

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n tweehonderdvijftigduizend wilde ganzen geschoten, om overlast te voorkomen. Vaak worden deze geschoten dieren eenvoudigweg vernietigd. Martijn Van De Reep en Tom Zinger besloten wat aan deze voedselverspilling te doen en richtten in 2014 Gebroeders de Wolf op. Van de door hen zelf geschoten ganzen maken zij met liefde een heerlijke kroket, pâté of worst. Geen voedselverspilling, én je weet precies wat er op je bord ligt en wat de herkomst is. Eerlijk en ambachtelijke producten, daar draait het bij de Gebroeders de Wolf om. Zij vroegen Rogier Chang hun bedrijf en werkwijze op de juiste manies r in beeld te brengen.

Charcuterie Gebroeders de Wolf is een jong maar ambitieus bedrijf. Hun producten staan nu al op de kaart bij toonaangevende restaurants in Amsterdam, waaronder het sterrenrestaurant Le Garage van de bekende topkok Joop Braakhekke. Martijn en Tom verwerken voornamelijk zelf geschoten wild, maar werken ook met vlees van lokale boeren. Ze weten op een no-nonsense manier de mooiste stukken vlees om te toveren in de lekkerste gerechten. Het draait daarbij allemaal om het ambachtelijk werken. Het vlees wordt zelf gedraaid en met de hand worden de kruiden erdoor gekneed. Alleen op de manier maken zij de allerlekkerste ganzenworst, gerookte ganzenborsten, rillettes en patés. Gebroeders de Wolf sluit perfect aan bij de huidige foodtrends: eerlijk eten, geen verspilling en weten waar het eten op je bord vandaan komt.

Bedrijfsfotograaf Rogier Chang werd door Gebroeders de Wolf gevraagd hun charcuterie op de juiste en passende manier in beeld te brengen met een bedrijfsreportage. Met veel aandacht voor het ambachtelijk werken en de toewijding die zij aan de producten besteden. Chang besloot daarom de foto’s te maken met behulp van clair-obscur, waarbij de licht-donker contrasten in het beeld sterker naar voren worden gebracht. De achtergrond blijft donker, terwijl de voorgrond licht is. Deze techniek is bekend uit de schilderkunst maar wordt ook in de fotografie veel toegepast, juist om bijzondere accenten te kunnen maken bij het fotograferen. Het is echter een speciale techniek die veel kennis, vaardigheid en ervaring vereist. Rogier Chang is expert in het fotograferen in clair-obscur.

Bij het fotograferen van de werkzaamheden bij Gebroeders de Wolf bleek deze techniek bij uitstek geschikt voor het in beeld brengen van het ambachtelijke werk. Een net geschoten gans, een detail op een schort, een handgedraaide worst die wordt dichtgeknoopt…Dankzij clair-obscur wordt de nadruk op de juiste accenten van de foto gelegd. Het smakelijk en aantrekkelijk fotograferen van rauw of onbereid vlees is niet altijd even eenvoudig, maar dankzij de expertise van Chang en de goede samenwerking en duidelijke wensen van Martijn en Tom is de reportage precies geworden zoals zij voor ogen hadden. Eenvoudig, eerlijk en ambachtelijk, precies zoals de producten van Gebroeders de Wolf.