Caja’s Soep kokerij

Den Haag bedrijf

Rogier Chang van Bedrijsfotografie.nl portretteert regelmatig mensen die met liefde en passie een ambacht uitvoeren. Hij is geïnteresseerd in de drijfveren van de personen die hij fotografeert, en gaat uitvoerig met hen in gesprek. Het gesproken woord zet hij met behulp van een copywriter om in leesbare verhalen die worden gepubliceerd op de website Waarom doe jij wat jij doet?

Soep koken als ambacht

Caja Cabbollet is zo iemand die door Chang fraai werd geportretteerd. Met oog voor detail wordt het proces van soep maken in beeld gebracht. Caja maakt haar soep op ambachtelijke wijze soep in lunchroom ‘Buiten’ in Rotterdam. Ze gebruikt daarvoor louter verse groenten en kruiden. Sinds kort zijn haar soepgerechten ook online te bestellen. Daarnaast serveert zij een keer per week een soepmaaltijd in de kantine van het Haagse bedrijfsverzamelgebouw LabS55.

Smaak en Textuur

“Van verse groenten een lekkere pan soep maken”, vat Cabollet haar missie samen. Ze beschouwt soep koken als een organisch proces. “Wanneer je soep kookt, doe je niet alles tegelijk in de pan. Ik vind het enorm inspirerend om te spelen met de smaak en textuur. Je houdt dat tijdens het hele proces in de gaten. Je bent steeds aan het fine-tunen.”

“Het leuke van soep koken is dat ik van begin tot eind invloed kan uitoefenen op het uiteindelijke resultaat.”

Verschillende lagen

Caja vindt het belangrijk dat haar soep uit verschillende lagen bestaat. Ze verstaat de kunst om haar soep zo te bereiden dat je ‘een kom lang hetzelfde proeft’. Er moeten steeds andere smaken naar voren komen. “Een topping van crème fraîche met nootjes of een gek mengsel van kruiden, dat vinden mensen vaak geweldig”, vertelt zij enthousiast. Het feit dat haar eters de gelaagdheid van haar soep proeven en waarderen, beschouwt zij als een geweldig compliment.

Tomatensoepzone

De soepmaakster uit Rotterdam wil mensen graag uit hun, wat zij noemt, ‘comfortabele tomatensoepzone’ halen. Creatief met soep betekent voor Cabbollet experimenteren met nieuwe smaken. Haar gasten verrassen met spannende combinaties zoals knolselderijsoep met pittige Marokkaanse kruiden of bietensoep met koriander, daar ligt haar uitdaging.

Onderneemster

Caja runde enige tijd een eigen soepwinkel. In een gezellige ‘huiskamersfeer’ bood zij haar klanten iedere week vier verschillende soepen aan. Het ondernemerschap bleek echter veel meer in te houden dan alleen soep koken. Het bracht de nodige rompslomp met zich mee waardoor zij vaak het idee had veel tijd te verdoen met ‘randzaken’.

“Contact blijven houden met de producten die ik maak, dat vind ik belangrijk.”

 

Soep online

Inmiddels is de fysieke winkel ingeruild voor een avontuur online, Caja’s Soepkokerij. De soepen van Caja kun je sinds eind vorig jaar bestellen via ‘Rechtstreex’. Deze website richt zich op lokale producten. Doel daarbij is om consumenten te laten zien hoe hun voedsel wordt gemaakt en waar dit vandaan komt.

Kleinschalig

Het internet biedt Caja nieuwe kansen en mogelijkheden en zorgt voor nieuwe ideeën. Zo is zij van plan om haar soepen te gaan aanbieden aan restaurants en eethuisjes. Kleinschaligheid en contact houden met haar product, blijft daarbij de maatstaf. “Ik ga niet ineens een paar honderd liter soep tegelijk maken.”